Faunabeheer Midden Nederland

Van pionier naar gedegen faunapartner

Hans, hoe zou jij jezelf voorstellen?

“Ik ben iemand die gepassioneerd in het leven staat en ook nog eens behoorlijk volhardend kan zijn. Een echte pionier die niet bang is om te struikelen. Ik kan enorm genieten van het werken in de buitenlucht en ben graag op mezelf. Tegelijkertijd kan ik het ‘praatje bij de koffiezetautomaat’ echt missen. Ondernemen kan soms best een eenzame reis zijn.”

Was dit de reden om met BelBruc te gaan samenwerken?

“Zeker één van de redenen inderdaad. Als je een éénpitter bent, mis je het sparren met collega’s. Vragen als, zie ik het goed? Heb ik wel de juiste lijn te pakken, komen soms naar boven. Kijk, als je alles vanuit je eigen perspectief doet is er niemand die je wijst op je fouten of attendeert op verbeteringen. Voor mij is het goed om een tegengeluid echt te organiseren. Daarnaast is de hoeveelheid werk de afgelopen vijf jaar fors toegenomen, je merkt dat meer klanten ons weten te vinden en dit brengt groeipijn met zich mee. Ik heb BelBruc met name in de hand genomen om mijn bedrijfsvoering te professionaliseren. Het is geen zwakte om te erkennen dat je als ondernemer lang niet alle vaardigheden bezit om je bedrijf op alle vlakken 100% te laten draaien. Dan is het goed om partners om je heen te verzamelen die je écht een stap verder kunnen helpen.”

Bedrijfsinformatie

Faunabeheer Midden Nederland (FBMN) is al een decennia actief als faunabeheerder, waarbij vakkundig, diervriendelijk en professioneel opereren centraal staat.

“Vanuit liefde voor de aarde waarop wij te gast zijn, helpen wij de natuur graag om weer terug in balans te komen, juist op plekken waar niet gejaagd kan worden.”

Zo levert FBMN een aanzienlijke bijdrage aan de veiligheid van het Nederlandse wegennet door ganzenpopulaties langs snelwegen en knooppunten te beheren.


“Kijk, als je alles vanuit je eigen perspectief doet is er niemand die je wijst op je fouten of attendeert op verbeteringen. Voor mij is het goed om tegengeluid echt te organiseren.”


Wat is er het afgelopen jaar concreet veranderd?


“Ik denk dat we veel zaken serieuzer zijn gaan aanpakken en we daarom ook serieuzer genomen worden door bijvoorbeeld opdrachtgevers. Zo hebben wij nu beter inzicht in onze kostprijzen. Hierdoor komen we voorbereid voor de dag als we ons inschrijven voor aanbestedingen. Ook zijn we ons meer gaan focussen op het ontzorgen van onze opdrachtgevers door stil te staan bij de vraag wat zij van ons nodig hebben om onze dienstverlening ook intern te kunnen verkopen. Het beheren van fauna ligt in deze tijd, waarin dierwelzijn heel belangrijk is, onder een vergrootgras. Nu ligt er een duidelijke brochure op tafel met wat wij doen, welke problemen wij hiermee tackelen en binnen welke wettelijke kaders FBMN dit doet.”

Reflecterend op het afgelopen jaar, kan je dan zeggen dat je gegroeid bent als ondernemer?

“Zeker! Het afgelopen jaar heb ik met name geleerd om vanuit een helicopterview naar mijn onderneming te kijken. Zo kwam ik bijvoorbeeld tot de conclusie dat onze website meer klantgericht kan worden ingestoken. Met welke uitdagingen lopen klanten te worstelen en hoe krijgen zij zo snel mogelijk het antwoord gevonden op de vraag die leeft? Daarnaast heb ik meer aandacht voor hoe ik ook financieel gezien kan doorgroeien. Naast het bepalen van onze prijsstelling denken we nu ook na hoe we onze werkzaamheden kunnen diversifiëren als het gaat om seizoenen en de verschillende opdrachten.”


“Zo hebben wij nu beter inzicht in onze kostprijzen. Hierdoor komen we voorbereid voor de dag als we ons inschrijven voor aanbestedingen.”

Wil je verder nog iets kwijt?

“Ik zou willen zeggen tegen andere ondernemers: twijfel je of coaching jou en jouw bedrijf zou kunnen helpen? Vraag dan jezelf eens af wat je te verliezen hebt. Er is namelijk alleen maar te winnen! Je kan als ondernemer niet alles zelf en hebt partijen nodig die je helpen groeien, zowel als ondernemer en mens. Zie je lichaam als je onderneming en gun je voeten nu eens goed schoeisel, zo ervaar ik bedrijfscoaching. Dit betekent overigens wel dat je ambitieus moet zijn en echt een stap vooruit wilt zetten. Alles begint bij jezelf. Zoek daarnaast een coach die echt anders is: zo vind ik het fijn dat BelBruc – naast enthousiasme – ook een bepaalde rust uitstraalt, dit remt mijn explosiviteit en zorgt voor nuance!”

“Je kan als ondernemer niet alles zelf en hebt partijen nodig die je helpen groeien, zowel als ondernemer en mens.”

Wil jij ook je bedrijf laten groeien?